Problemet med portaler

Når borgerne skal i kontakt med det offentlige på internettet skal det ske igennem portalen borger.dk. Formålet med portalen beskrives således:

“Borger.dk er borgernes samlede digitale indgang til den offentlige sektor.”

Illustration af Borger.dk's rolle

Illustration af Borger.dk's rolle

Idéen med portaler som Borger.dk er fin – man ønsker at gøre det let for borgeren, og samle information og ydelser et sted.

Som følgende screenshot fra Alexa viser, må borger.dk indtage en beskeden plads som den 528 mest besøgte hjemmeside i Danmark.

Borger.dk er ifølge den 528 mest besøgte hjemmeside i Danmark

Borger.dk er ifølge den 528 mest besøgte hjemmeside i Danmark

(Alexa er ingenlunde en præcis datakilde. At borger.dk ikke er en af de mest besøgte sider bekræftes dog også af FDIH, som ikke har borger.dk blandt de 300 mest besøgte sider – og FDIH medregner endda kun danske sider, altså ikke eksempelvis google.com).

Problemet er, at de færreste borger forstår portal-logikken. De starter ikke deres søgen efter offentlige ydelser på en portal. De starter der, hvor de normalt starter: i søgemaskiner eller på sociale medier.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

SKAT i Twitter-eliten

Twitter har ikke for alvor fået fat i de danske brugere. Særligt i forhold til Facebooks store succes, har der været flere forklaringer på, at der kun er 416 danskere, som hyppigt benytter sig af det sociale værktøj. Dertil kommer at endnu færre offentlige organisationer har fået øjnene op for Twitters velsignelser. Men der findes heldigvis også undtagelser.

I hvert fald går SKAT foran når det kommer til offentlige organisationers brug af sociale medier – både i Danmark og i udlandet. @Skattefar har ofte fået ros for uformel og forståelig kommunikation, bl.a. af undertegnede.

Under fredagens kulturnat gjorde @Skattefar noget jeg ikke har set andre offentlige myndigheder gøre i samme omfang før: lade sig selv kritisere af borgerne gennem egne officielle kanaler. Vel at mærke både administrativ og politisk kritik. Se her:


Modigt og visionært.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Video i søgemaskineresultater

For et par timer siden lagde vi en lille video om bogen på både YouTube og Vimeo. På begge sider gav vi filmen titlen “Når internettet har magten”. Et par timer siden bliver de allerede vist direkte i Google’s resultatsider, når der søges efter “Når internettet har magten”. Det er selvsagt en søgning uden nævneværdig konkurrence.

Ikke desto mindre viser det to ting:

  • Veloptimeret video er en meget effektiv måde at få mere plads i Google’s resultatsider
  • Google giver ikke nødvendigivs forrang til YouTube over Vimeo. I dette tilfælde rangeres vore video på Vimeo over vores video på YouTube.

Video på Google's resultatsider allerede et par timer efter upload

Video på Google's resultatsider allerede et par timer efter upload

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Hvordan er det at læse bogen?

Hvordan foregår det, når man læser bogen ‘Når internettet har magten’? Se, hvordan vi forestiller os, bogen bliver læst, når den kommer i hænderne på læserne.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Har Brian Mikkelsen et Google-problem?

Jon Stewart har længe gjort grin med Rick Santorum’s “Google Problem”

Santorums problem er helt præcist, at nogle aktivister har forbundet hans navn med “en blanding af glidecreme og afføring, som nogle gange er resultatet af analsex“. Det er sider med denne definition, som kommer frem, når man googler “Santorum“. Ikke noget der passer den bøsse-fjendtlige politiker.

I Danmark har Brian Mikkelsen et lignende problem – omend mindre slemt. Når man googler den konservative økonomi og erhvervsminister, kommer følgende video frem som et af de første resultater:

(Vi beklager selvsagt overfor ministeren, at indlejring af youtube videoen i denne post efter alt at dømme hjælper til at fortælle Google, at videoen skal vises, når der søges efter Brian Mikkelsen).

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Hvad mener partierne om digitalisering af den offentlige sektor?

”De politiske partier kappes om at digitalisere den offentlige sektor”, skriver Pia Rybenfeldt, som er formand for ITEK og adm. direktør for Capgemini Danmark A/S i et blogindlæg på børsen.dk.

Det er i sandhed vand på vores mølle, og det bliver spændende at se, om der er hold i Pia Rybenfeldts antagelse. Men trods vigtigheden af emnet, er der ikke meget, der tyder på, at digitalisering bliver et stor tema i valgkampen 2011. Vi har derfor lavet en miniundersøgelse af partiernes digitaliseringsplaner, og bringer her en oversigt over, hvad partier har at sige om emnet i deres partiprogram.

Dermed laver vi faktisk to undersøgelser i én. Vi finder både ud af, hvad partiernes holdning til digitalisering er, men vi undersøger også, hvor findbare deres holdninger er. Hvis du vil læse mere om partiernes brug af Google, kan du læse vores analyse fra 2010 her.

Sådan gjorde vi
Vi søgte først i Google med søgesætningen partinavn digitalisering af den offentlige sektor. Bagefter gik vi ind på partiets hjemmeside og søgte med samme søgesætning på sidens søgefunktion (uden partinavn).

Enhedslisten

Der er intet resultat blandt Googles ti første hits. Når vi søger på partiets hjemmeside dukker der heller intet brugbart frem.

Socialistisk Folkeparti (SF)

Google forslår SF’s hjemmeside som nr. et i søgningen. Linket fører også frem til en tekst om SF’s politik, men i selve teksten er digitalisering ikke nævnt. På siden er det ikke muligt at søge, så længere kommer vi ikke. Men siden vi er havnet på, viser sig at være et andet domæne, end det vi leder leder efter. Vi giver en SF en chance mere og går ind på sf.dk frem for http://parti.sf.dk/default.aspx?, som vi landede på først. Det er nemlig mest for medlemmer, som der står (det kunne man måske også fortælle Google). Men ak, søgningen på hjemmesiden rettet mod ikke-medlemmer giver mere end 1000 hits og digitalisering er ikke nævnt én gang blandt de fem første søgeresultater.

Socialdemokraterne

De to første hits i Google er links til pdf-filer. I vores bog slår vi hårdt på tromme for, at pdf’er kun vælges, hvis der ikke er nogen som helst anden udvej. De er irriterende og skal i visse tilfælde downloades, før de kan læses, og så er de svære at navigere i. Men bogen er i skrivende stund endnu i trykken, så det kunne Socialdemokraterne ikke vide. Første pdf var ikke, hvad vi ledte efter. I den anden mødes vi af den 32 sider lange Fair Løsning. Her er vi så overladt til søg og find-funktionen, som leder os hen til målet. Klik på billedet, for at se en læsevenlig størrelse af afsnittet.

Eftersom Fair Løsning er udarbejdet sammen med SF kan det måske undre, at vi ikke kommer frem til samme resultat i SF-søgningen.

Radikale Venstre

Endnu en gang mødes vi af et link til en pdf som Googles første forslag. Den leder hen til de radikales Tag Ansvar 2020, som vi modvilligt downloader. Her kan vi søge os frem til digitaliseringspolitikken på side 19: Vi har valgt at tage et screenshot af hele afsnittet, som du kan se på billedet til højre.

Når vi søger direkte på radikale.dk får vi ingen hits. Det samme sker, når vi søger på radikale.net, som givetvis også er en medlemsside, men uden at det fremgår noget sted på forsiden.

Venstre – Danmarks Liberale Parti

Venstre har ingen hits i Google, og i det omfang, at man kan tale om en negativ score, foreslå Google til gengæld sider fra de radikale. Vi prøvede for en god ordens skyld også en søgning på hele navnet: Venstre Danmarks liberale parti uden at komme et brugbart resultat nærmere.

På partihjemmesiden har vi heller ikke heldet med os. Ingen resultater fundet, lyder meldingen, så her var ikke megen information at hente.

Det Konservative Folkeparti

De Konservative lægger på tredjepladsen i Google på søgningen. Igen mødes vi af en pdf, hvilket efterhånden virker som standard formidlingsmedie hos de fleste partier. Hvad digitaliseringsstrategien angår kan du se den ved at klikke på billedet.

Ved søgning på partiets hjemmeside mødes vi af samme nedslående resultat som hos regeringspartneren: Din søgning gav intet resultat.

Liberal Alliance (LA)

Der dukker et lidt mærkværdigt søgeresultat op, når vi søger efter LA’s holdning til digitalisering. Som det ses på dette link, som ligger nr. et på søgningen, er det åbenbart LA’s Silkeborg-afdeling, som står for den del af politikformuleringen. På LA’s hoved-site findes der ikke et søgefelt, så vi kan ikke komme strategien nærmere. Men andre har haft samme problem, som du kan se her i et screenshot fra Silkeborg-afdelingens hjemmeside, hvor en besøgende efterlyser lidt tydeligere info.

Dansk Folkeparti (DF)

På søgningen efter DF’s holdninger på området mødes vi for første gang af bekymrede ytringer om digitalisering og dens effekter. På Googles ti første resultater er førstepladsen dog et link til et nyhedsbrev, hvor der ikke står noget om digitalisering. Men på andenpladsen findes et link til partiets bekymrede kommentar til kommunernes mål om fuld digitalisering fra 2015. Men i kommentaren står der ikke noget om, hvad partiet i øvrigt gør sig af tanker om emnet. Heller ikke søgningen på DF’s hjemmeside afslører strategierne.

Opsamling

Det tyder ikke på, at partierne har gjort ret meget for at få deres planer om digitaliseringen af den offentlige sektor ud til et større publikum. Det er i bedste fald svært at finde de relevante oplysninger. I andre tilfælde er det slet og ret ikke muligt at støve oplysningerne op. ”De politiske partier kappes om at digitalisere den offentlige sektor”, skrev Pia Rybenfeldt, men hvordan det kommer til at ske, er endnu et åbent spørgsmål. Det er i alt fald ikke til at blive meget klogere på, når man søger efter informationerne.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Tagget | Skriv en kommentar

Findbarhed for familien

Findbarhed og søgemaskineoptimering virker for mange som en ret abstrakt ting. At forklare forældre hvad Lasse og jeg egentlig skriver bog om er ikke helt let. Faktisk ret svært. Jeg var så småt ved at erkende, at findbarhed måske ikke bliver noget min familie og jeg kommer til at dele.

Min mor er ved at uddanne sig til zoneterapeut. Som en del af udannelsen skal min mor øve sig på patienter. Til at komme i kontakt med patienter blev der hængt seddler op i de lokale supermarkeder. Men de virkede ikke. Jeg tillod mig derfor at digitalisere seddlen fra Irma i form af en hurtig, lille blog om hendes tilbud om zoneterapi i lyngby.

Efter lidt tid er interesserede begyndt at skrive og ringe. Også selvom der ikke længere hænger seddler i Irma. Efter lidt indledende forvirring gik det op for hende, at interessede fandt hende gennem søgemaskiner. For hendes blog ligger hæderligt placeret på relevante søgninger i bl.a. Google.

Og nu ved min mor hvad søgemaskineoptimering er.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Foursq: mayor of ørstedsparken

En etbenet belgisk mand brugte i går en god del af eftermiddagen i ørstedsparken.

Efter tre timer i ske med rullemarie blev han udnævnt som mayor på den social netværksside foursq. Var det for tidligt?

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Bogtitel, second time around

Bidragsyder Søren Frederik Bregenov

Bidragsyder Søren Frederik Bregenov. Den person med klart flest forslag til bogens titel...

At finde på navne er ikke nogen let ting. Det er selvfølgelig også derfor det til tider ender lidt mærkeligt. At finde på en titel til bogen har heller ikke været helt let. Faktisk svært.

Heldigvis har vi fået mange gode titalforslag på mange forskellige måder – almindelig tale, Facebook, blogkommentarer og emails. Dem er vi glade for, så tak til alle der har bidraget.

På baggrund af de mange forslag vi har fået, og lidt hjælp fra en flaske vino, har vi næsten besluttet os. Men også kun næsten. Vi har kogt dem ned til fire forslag:

Hvilken bogtitel er bedst?

View Results

Loading ... Loading ...

I bedste web 2.0 stil (som vi selvfølgelig ukritisk hylder), vælger vi den bogtitel, som får flest stemmer i denne lille afstemning. Vel egentlig lidt på samme måde, som mange partier vælger deres politiske synspunkter…

Tak for hjælpen – den er vi glad for.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Hvad kunne du ikke finde?

Vi har været langt omkring på nettet. Og selv om vi kun har færdes på offentlige hjemmesider, er der stadig nok at kigge igennem. Faktisk er der så mange offentlige hjemmesider, at selv Finansministeriet har opgivet at tælle dem.

green hay stacks, brown hay stacksNu var vores ærinde heller ikke at tælle, men derimod at finde relevante sider ved at søge på tilsvarende relevante søgeord. Hvor havner man f.eks., hvis man vil have informationer om at indregistrere sin bil? Du kan prøve selv og se, om du finder en brugbar offentlig side blandt de ti første resultater i Google.

I vores net-trawling er vi stødt på en masse eksempler på søgninger, som ikke gav os de resultater fra offentlige instanser, vi kunne håbe på. I mange tilfælde findes informationen nemlig et sted ude på nettet, men søgemaskinerne er bare ikke klar over, hvor meget relevant indhold der ligger hos SKAT, kommunerne eller hos andre offentlige organisationer.

Vi modtager gerne eksempler

Hvis du har oplevet at lede forgæves efter information fra en offentlig myndighed eller instans – eller har skullet bruge lang tid på at finde den relevante hjemmeside, så skal du fortælle det til os. Vi vil rigtig gerne høre din historie, så brug kontaktformularen under denne tekst, eller tag kontakt via mail, hvis du har oplevet problemer med at finde den offentlige sektor på nettet.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Udgivet i Ikke kategoriseret | En kommentar